Geschiedenis

De geschiedenis van Scouting gaat meer dan honderd jaar terug. Waar Scouting Sint Patrick al meer dan 70 jaar deel van uitmaakt. Hieronder volgt een greep uit de vele gebeurtenissen van deze 100+ jarige geschiedenis:

1899-1903

Kolonel Lord Baden-Powell vecht in Zuid-Afrika voor Engeland mee in de Boerenoorlog. Daarna gaat hij terug naar Engeland en krijgt de opdracht een opleiding voor verkenners in het leger te ontwikkelen.

 

1907

Lord Baden-Powell houdt met 21 jongens een zomerkamp op Brownsea Island om zijn ideeën van het boek Scouting for Boys uit te testen. Dit is het begin van Scouting.

 

1910

In Nederland worden de eerste padvindersgroepen opgericht. In Londen ontstaat voor het eerst ook Scouting voor meisjes.

 

1937

Heel Nederland is in de ban van de World Scout Jamboree in Vogelenzang-Bloemendaal. Koningin Wilhelmina opent het kamp waaraan 27.000 verkenners uit 54 landen deelnemen. Bij deze vijfde World Scout Jamboree neemt Lord Baden-Powell op 80-jarige leeftijd afscheid.

 

1941

Scouting wordt verboden en uniformen en materialen moeten worden ingeleverd. De hoofdbestuursleden worden gearresteerd en Lord Robert Baden-Powell overlijdt op 83-jarige leeftijd.

 

1945

Na de bevrijding blijkt dat de padvind(st)ersvereniging nog steeds springlevend is.

 

 

1947

Scouting Sint Patrick wordt opgericht

1973

Scouting Nederland wordt opgericht. Scouting Nederland is een fusie tussen verschillende verenigingen voor het spel van verkennen, die hun identiteit eerder ontleenden aan één van de traditionele zuilen. Dit betekent dat katholieken, protestanten en andere gezindten, meisjes en jongens allemaal binnen één vereniging hetzelfde spel gaan spelen. Verkennerij en padvinderij heet voortaan Scouting.

 

1991

De gemengde speleenheden krijgen bij het nieuwe spelaanbod ook echt een naam. Naast kabouters en welpen zijn er voortaan ook esta’s, met hun eigen spel. Verkenners en gidsen heten voortaan scouts en de rowans en sherpa’s worden explorers.

 

 

1994

Scouting Sint Patrick bouwt in eigen beheer de blokhut “De Hoefse Hut”

 

1997

Scouting Sint Patrick viert haar 50 jarige bestaan

2005

Hare Majesteit Koningin Máxima wordt de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland.

 

2007

Scouting bestaat wereldwijd 100 jaar.

 

2010

Scouting in Nederland bestaat 100 jaar. Scouting Nederland grijpt het jaar 2010 aan om een nieuwe kledinglijn, de Scoutfit, te introduceren en om tal van vernieuwingen op het gebied van spel, programma en deskundigheidsbevordering door te voeren.

 

 

2017

Sint Patrick viert haar 70 jarig bestaan met een feestelijk weekend!

2020

Op 15 januari begon het jaar goed met een feestelijk bezoek van koningin Maxima om de start te vieren van 100 jaar welpen. In maart werd de hele wereld overspoeld met het coronavirus waarop alle evenementen en opkomsten van Scouting afgeblazen werden.

Maar Scouting Sint Patrick ging zeer wendbaar en creatief aan de slag met allerlei online activiteiten, zodat leden het Scoutingspel konden blijven spelen.