Vertrouwenspersoon & VOG

Spelen in een veilige omgeving is belangrijk bij Scouting. Kinderen en jongeren moeten zich in een uitdagende omgeving kunnen ontwikkelen door het spelen van het Scoutingspel. Hierbij zijn een veilige speelomgeving, een veilig spel en een veilige sociale omgeving van groot belang.

Binnen Scouting volgt de leiding daarom trainingen om op een verantwoorde wijze leiding te kunnen geven aan de jeugdleden. Scouting Sint Patrick heeft een Verklaring Omtrent het Gedrag verplicht gesteld voor alle vrijwilligers en besteedt aandacht aan sociale veiligheid. We verwachten dat iedere vrijwilliger zich houdt aan de gedragscode voor een veilige speelomgeving van Scouting nederland, waar wij als vereniging ons volledig achter scharen. Zie de gedragscode hier.

Ook zijn veiligheidsbladen opgesteld rondom diverse Scoutingactiviteiten. Ten slotte zijn er speciale richtlijnen waaraan Scouting accommodaties moeten voldoen, zodat de gebouwen veilig zijn en blijven.

Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, staan onze bestuursleden je graag te hulp. Ook kun je altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties. Meer informatie over het landelijk opvangteam is hier te lezen.

Vertrouwenspersoon

Binnen onze vereniging beschikken we over een vertrouwenspersoon. Onze Vertrouwenspersoon, Gerhard Markerink, heeft geen enkele andere rol binnen onze vereniging als bestuurslid of groepsleiding. Hierdoor hopen we dat Gerhard in een onfortuinlijke situatie waar onze vertrouwenspersoon noodzakelijk is een helder en niet beinvloede oplossing of coaching kan geven aan de situatie. Mocht je binnen Scouting Sint Patrick te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag en wil je hier met iemand over praten? Gerhard staat tot je beschikking via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..